за Ваня Кирицова

Консултант приложни и технически комуникации. Автор. Коуч. Разказвач.
УСЛУГИ

Обичам добрите истории. Онези, които говорят на ума, но докосват душата. Такива истории обичам да разказвам.

Съчетавам дългогодишен опит в астрологичното консултиране с кариера в техническите комуникации, бизнес консултирането, управлението и развитието на екипи, както и управлението и развитието на голямо семейство. Което често е по-трудно от писането, астрологията и бизнеса взети заедно.

Писането и аз

Писането и аз имаме сложни взаимоотношения. Може да се каже, че съм правила периодични опити да му се изплъзна, но то винаги е намирало начин да ме привика обратно. Имам бакалавърска степен по Журналистика и масови комуникации от AUBG, но не станах журналист. Докато работех в маркетинг отделите на различни технологични компании, успях да се сдобия и с бакалавърска степен по Астрология от Московската Астрологична Академия, както и с астрологична консултантска практика. Пред мен се отвориха два нови и много различни свята – света на бизнеса и света на астрологично-символично-митичното. Докато се чудех кой свят да избера (а това беше труден избор, тъй като навсякъде имаше интересни проблеми за решаване), един прекрасен ден се събудих като автор на техническа документация. На визитката ми пишеше “technical writer”. Ура! Бях писател, автор, човек на словото – при това съвсем официално. Писането отново спечели.

Астрологията

Звездното небе вълнува човечеството от дълбока древност. “Каквото горе това и долу” може да бъде разбрано и преживяно през звездните истории, които планетите изплитат със своето движение.  За мен няма само една астрология, така както няма само една книга с приказки. В астрологичното познание има мъдрост, красота и скрит смисъл. Това преживяване се стремя да предам на своите клиенти. Никога не съм имала необходимост да доказвам, че астрологията работи и астрологичните прогнози се сбъдват. Търся практични начини за нейното приложение – такива, които правят живота по-смислен и свързан с цялото.

Първи роман

През 2008 година издадох първия си роман „Писма от тигана. Астрологична любовна тактика на Яна Шарана“. Книгата се появи неочаквано в резултат на любовна драма, екзистенциална криза и поредица от словоизлияния на блога ми sharanite.com. Това не беше кризата на средната възраст, а тази  на един транзит на Плутон през рождения ми Марс в осми дом. Целият ми живот ми изглеждаше като един голям проблем. Разведена (2х) с деца (2x) и професии (също 2х). Човек би казал, че в такова ежедневие няма място за още драми. Но се намери. Издаването на “Писма от тигана” беше красив завършек на недотам красиви преживявания.

Мениджмънт и лидерство

Скоро след това в живота ми се появи моят съпруг, станах майка за трети път (но 2-ра). А също и мениджър на екип автори на техническа документация в софтуерна компания.  Тези нови вдъхновяващи начинания погълнаха цялата ми енергия и внимание. Беше интересно и динамично, на моменти дори драматично. Създадох най-големия екип автори на техническа документация в България, основах конференцията за технически комуникации Evolution of Technical Communications, станах съ-основател и на българския клон на международната професионална организация за технически комуникации tekom Europe и City Director на Women Who Code Sofia. Конференции, презентации, събития, цели, срещи.  Много бях заета. А много заетите хора рано или късно се уморяват.

Време за трудни въпроси

Дванадесет години с това темпо и започнах да си задавам въпроси като “мога ли да напиша втори роман”, “какво друго освен работа, проблеми и тинейджъри може да има в моя живот” и “дали пък астрологията, а не мениджмънта, е моето истинско призвание”. Явно… дошло бе време за истинската криза на средната възраст. И не, това не се случи когато транзитен Уран направи опозиция към рожден Уран, както пише в учебниците по астрология. Плутон беше виновен, разбира се и неговата инвазия в моя 10ти кариерен дом.

Втори роман

Ако четете това, може би вече се досещате, че писането отново спечели. В мен имаше и втори роман, който вече е факт. „Яна Шарана 2.0. Астрологична тактика за уморени мениджъри“ е красив завършек на едни недотам вдъхновяващи преживявания. Уроците си ги биваше. Признах си (най-накрая, а крайно време беше), че  много ме бива в разказването на истории. Започнах да преподавам изкуството на историята за бизнес разказвачи. И да откривам начини, по които астрологията може да бъде полезна на бизнеса.

Визия и вдъхновение

Вярвам в трансформиращата сила на добрата история и мъдростта на астрологичните символи. Живеем във време на разделение, в Сатурнов свят, а Сатурн – това са границите и ограниченията. Често, когато прекрачим прага на офиса (или в сегашната ситуация, отворим служебния лаптоп) сами поставяме разделение между нашата работна идентичност и онази част, която поетите и мистиците наричат душа. Колко точно лесно е да се почувстваме цялостни ако правим това всеки ден? Как да бъдем автентични ако не сме цялостни? И какво би се променило ако вместо стени строим мостове?

За мен работата и творчеството ми са точно това – изграждане на мостове там, където има разделение.

Образованието и квалификациите ми са резултат от моя личен стремеж към цялост, към творчески синтез между академичното и практичното, аналитичното и интуитивното.

Образование

Бакалавър Журналистика и масови комуникации, American University in Bulgaria

Бакалавър Астрология, Московка астрологична академия

Магистър Приложна бизнес психология, Висше училище по застраховане и финанси

Магистър духовни науки по Трансцендентно лидерство, Peace Theological Seminary and College of Philosophy (текущо)

Сертификационни програми

Stanford Innovation and Entrepreneurship Certificate, Stanford University

Voice and Influence Program, Stanford Michelle R. Clayman Institute for Gender Studies

Certified Professional TriMetrix Analyst, TTI Success Insights

Практически курс Акашови записи, Международна академия за акашови записи

Неподвижни звезди, Astro Logos

Медийни отзиви

Ура за Ваня и нейната Яна Шарана!

На блога на Жюстин Томс Smiling усмихни се: интервю с Ваня Кирицова за нейния нов роман “Яна Шарана 2.0”, модерното писане и историите зад историята.

Ваня Кирицова и нейната астрологична тактика за уморени мениджъри

Разговор с  Ladyzone за “стъкления таван” в корпорациите,  биографичното в романите на Ваня Кирицова и мечтата на писателката да свърже астрологията и бизнеса.

Разказването на истории – успешна тактика за уморени мениджъри

Уморени ли са мениджърите и как да се справят? Мениджър.News представя Ваня Кирицова и нейният PR партньор Наталия Димитрова от Acta Verba.

За нас, жените, е много важно някой да повярва в нас и да ни каже, че сме добри в това, което правим

Разговор с Economy.bg за жените в ИТ, за лидерството, мечтите, страховете и силата на историите да променят начина, по който виждаме света.

Книгите са създадени, за да бъдат споделяни

Моите прекрасни партньори от Acta Verba ми предоставиха място, в което да споделя повече за писането на книги, съветите си за онези, които правят първи крачки в ИТ света, и какво казват звездите за бурните събития от началото на 2022 година.